Europeiska patienter har dock drabbats hårt av avsaknaden av klara regler och har alltför ofta fått ta strid mot sina försäkringsbolag för att få ut sin ersättning. År 2008 lade till slut EU-kommissionen fram ett förslag till ett direktiv som ska fastställa EU-domstolens praxis. Lagförslaget har mött mycket kritik från flera medlemsstater som inte har varit villiga att släppa på kontrollen över sina vårdsystem. I december 2009 motsatte sig bl.a. Spanien lagförslaget i fruktan över att behöva betala vårdkostnader för bl.a. pensionerade nordbor som bosatt sig där. När väl Spanien tog över ordförandeskapet efter Sverige i januari 2010 presenterades en kompromiss till lagförslaget, som kunde antas av ministerrådet den 8 juni i år.
Det ursprungliga lagförslaget innefattar grundregeln att det är landet där patienten bor som alltid ska stå för ersättningen av vårdkostnaderna. Kompromissen i ministerrådet medför ett undantag till detta som gäller de patienter som har bosatt sig i ett annat EU-land men återvänder till sitt hemland för att få vård. De patienterna får enligt förslaget istället ersättning från sitt hemland och alltså inte i landet där denne är bosatt.
Förhoppningen är, om Europaparlamentet godkänner kompromissen, att reglerna om ersättning ska bli klargjorda och att patientsäkerheten därmed ska öka. Färre patienter ska behöva bli ifrågasatta i sina hemländer när de vill ha ut ersättning för vårdkostnader för vård utomlands, och färre fall ska därför behövas tas hela vägen till EU-domstolen.
En fungerande inre marknad för vårdtjänster och patienter innebär en betydligt större marknad och därmed möjligheter för svensk vård att bli en exportindustri . Direktivet får också konsekvenser – och möjligheter - för tätare samarbete i gränsregioner.